Telefon: +381 11 2765 777
E-Mail: info@hidrosanitas.rs

Šabačka mlekara

Šabačka mlekara je jedan od najvećih proizvođača mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji i regionu. Kako se po 1 litri mleka troši približno 10 litara vode, jasno je da potrošnja vode izuzetno velika.

Korišćenjem vode iz gradske mreže troškovi su dostigli alarmantne razmere. U Mačvi, kraju bogatom vodom, najčešće odličnog kvaliteta, došlo se na logičnu ideju da se fabrika snabdeva vodom iz sopstvenih bunara.

Nakon inicijalne procene troškova zaključeno je da je bušenje i opremanje bunara, iako ne mala, opravdana investicija. Ubrzo su izbušena i opremljena 4 bunara i povezana su na postojeći cevovod prsten a gradska voda je zadržana kao dopuna i sigurnosna rezerva povezana na prsten preko regulatora pritiska.

Analize vode, iz 3 od 4 bunara, pokazale su povećano prisustvo mangana, dakle voda nije bila upotrebljiva u prehrambrnoj industriji bez odgovarajućeg tretmana. Korišćenje jedinog "ispravnog" bunara kao i probna korišćenja ostalih bunara u klasičnom režimu održavanja pritiska sa fiksno ograničenom maksimalnom potrošnjom (potenciometrom i frekventnim regulatorom) pokazala su probleme u neadekvatnom iskorišćenju pumpi - čas premalo, čas prviše...

Poslovodstvo fabrike je tada zaključilo da je potreban sveobuhvatan projektantsko inženjerski pristup i angažovalo tim stručnjaka. Nakon analize stanja, dotad urađenog, trenutnih i budućiih potreba fabrike za vodom došlo do nekoliko odgovarajućih zaključaka.

Jedan od bunara sa najlošijom vodom je isključen iz sistema i iskoriščen za tehničke svrhe - tamo gde to propisi i standardi dozvoljavaju, čime se dnevno štedi određena količina vode.

Postojeći bunar čija je voda odgovarajuča je naravno zadržan ali je bila potrebna, kao i kod svih preostalih bunara, odgovarajuća modifikacija upravljanja radom pumpe.

Preostala 2 bunara bilo je potrebno tretirati na mangan i tek tada uključiti u sistem.

Zbog ogromnih vršnih opterećenja sistemu je potreban rezervoar i posude pod pritiskom.

Veliki broj ljudi svojim sugestijama doprineo kvalitnom rešenju

Zaključci:

  • Moguće je koristiti sopstvenih bunara. Potrebno je uložiti određeni trud za održavanje ali uštede su velike
  • Rešenja iz komunalnog vodosnabdevanja se nemogu tek tako preslikati na industrijsku proizvodnju.
  • Dobro projektovan i kvalitetno realizovan sistem
Preporučujemo

Trenutno nema preporuka kod ovog članka.