Poplave u Srbiji i regionu

Da i na ovaj način damo svoj skromni doprinos što bržem saniranju štete.
Pijaća voda jeste i akutan problem a i biće još izvesno vreme jedno od gorućih pitanja.
Evo nekih odgovora na neka aktuelna pitanja i naših komentara:
Oko vode za piće u Beogradu: onaj ko je plasirao tu informaciju najverovatnije je to uradio iz ozbiljne gluposti. Voda se redovno hloriše i s obzirom da smo i proizvođači merne opreme možemo potvrditi da je to uredno. Da je voda narušenog kvaliteta to bi se VIDELO a svakako i osetilo u ukusu te vode.

Voda je u svim delovima Beograda kojima mi imamo pristupa uobičajenog kvaliteta. Ako imate bilo kakvih dodatnih briga (razumemo ljudsku prirodu) a naročito ako su u pitanju bebe, malu deca ili bolesne osobe vodu za koju verujemo da je ispravna ne škodi da prokuvate.

Oko prokuvavanja vode. Nadležni ne savetuju prokuvavanje vode u poplavljenim područjima. Mi se sa preporukama nadležnih za higijesku ispravnost BESPOGOVORNO slažemo i dodatno molimo da se ovih preporuka svi pridržavamo. Pošto je bar ovih dana situacija dramatična i prepuna važnijih informacija voleli bi samo da pojasnimo neke detalje oko pomenutog prokuvavanja kako bi situacija bila jasnija. Prokuvavanjem vode možete rešiti njenu mikrobiologiju odnosno rešićete se većine bakterija, virusa i štetnih parazita. Vodu iz septičke jame ne možete prokuvati i dobiti vodu za piće. Vodu relativno dobrog kvaliteta (recimo da je njena mutnoća solidan indikator da li joj nešto „fali“) možete prokuvati i time rešiti njenu mikrobiologiju i dobiti vodu koja može biti upotrebljiva. Ovaj metod sa procenom mutnoće ne važi za otrovne materije koje mogu biti štetne i u vrlo malim koncentracijama. Nadam se da je i iz ovog kratkog i veoma pojednostavljenog „objašnjenja“ jasno zašto nadležni organi ne preporučuju prokuvavanje kao metod za „rešavanje“ problema.

Dakle voda iz poplavljenih područja do ozbiljne sanacije i što je najvažnije do ozbiljnih provera NIJE ZA PIĆE. Takođe nije za tuširanje i ličnu higijenu i nije za pripremu hrane. Ipak, ako je neko baš u bezizlaznoj situaciji neka vodu prokuva oko 1 minut. Ne duže i ne kraće. Ali ovo ponavljamo još jednom samo u slučaju krajnje nužde i pod uslovom da je bistra (pogledajte je prema svetlu najbolje dnevnom) i siguran da nije bila u kontaktu sa otrovima. Verujemo i nadamo se da će i nadležne službe a naročito tradicionalna solidarnost našeg naroda doći do svih naših komšija pre ovakvih situacija. Još jednom naglašavamo isključivo u slučaju krajnje nužde.

Za vodovode i male i veće kao i individualne korisnike koji sami hlorišu vodu preporučujemo pojačano hlorisanje od 1 mg/l. Ovo je i zakonska mogućnosti i obaveza po važećem Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Vodovodi odnosno cevovodi koji su bili i na kratko isključeni će morati prvo na detaljno ispiranje (ispravnom vodom), potom na kvalitetnu i stručnu dezinfekciju, pa na proveru ovlašćenih laboratoratorija pa tek onda na upotrebu.

Pumpe potopljene vodom odnosno elektro motori na kućnim hidroforima i sličnim uređajima moraju na servis. Nemojte ih ni uključivati. Potrudite se da ih osušite a ostalo će morati u servisu. Detaljno sušenje, ležajevi i verovatno još ponešto…

Svim korisnicima naših proizvoda i usluga, a naravno i svim ostalim, pogođenim ovim događajima bez presedana naša firma obaviće servis bez zarade a doniraće i proizvoda i usluga koliko to bude moguće u ovim teškim vremenima.

Kontatirajte nas po svim pitanjima u vezi vode.

Vaš,

Hidrosanitas

Podelite ove vesti!